Răspuns :
Doina populară este o creație vocală sau instrumentală în care sunt exprimate sentimente intense de dragoste, de dor, de înstrăinare, de revoltă. Textul " Doina olteneasca" reprezintă o doină de haiducie.
In primul rând se remarca implicarea instanței lirice, evidentă prin mărcile lexico-gramaticale ale eului liric. Dintre acestea, amintim: verbe de persoana 1:" beau"," mănânc", " imi strâng" și pronume de persoana 1:" mi"," imi"," mi" . Mai mult decât atât, discursul liric se deschide cu o marca specifica Doinei populare:" frunzulița , iarba neagră ".
In al doilea rând, un alt argument care atrage atenția este îmbinarea a doua sentimente la fel de puternice , dragostea neclintita pentru codru , pentru arma , dar si dorința pătimașă a voinicului de a urma drumul haiduciei : " Voinicelul nearmat e ca știuca pe uscat .."," Dar voinicul înarmat si pe un zmeu încălecat, Drăgălaș e si frumos , Ca luceafar luminos ".
Remarcăm, de asemena, limbajul artistic. Paralelismul sintactic conferă o muzicalitate deosebită poeziei: " Geaba beau, geaba mănânc, geaba mijlocul il strang "," Voinicelul nearmat, Voinicelul fară cal.." . Același efect îl accentuează și elementele de versificație, măsura de 7-8 silabe,ritm trohaic, rima împerecheata.
În concluzie, datorită subiectivității textului și limbajului artistic, se poate afirma că poezia dată reprezintă o doină populara.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Ne dorim ca informațiile furnizate să vă fi fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar pentru acces rapid, adăugați-ne la favorite!