Răspuns :
galben-pierit=acest epitet cromatic accentuează frica ce i pătrundea in corp si lua conducerea prezentand aceasta culoare asociata cu o frica si spaima ca traire interioara.Adjectivul pierit sugerează nemișcare si linistea simbolizând aproape trecerea la cele de apoi. Imbinate perfect de catre autor conturează atmosfera unei temeri interioare care roade pe dinautru.
Portretul domnitorului nu e realizat direct, ci este prezentat din perspectiva starii de spirit a conducatorului turc. In felul acesta, se realizeaza o deplina concordanta intre titlul baladei si continutul poeziei.Prin conturarea portretului hiperbolic al lui Mihai Viteazu de catre pasa, atribuindu-i acestuia caracterul unei forte a naturii dezlantuite, se alcatuieste portretul pasei Hassan de asemenea, modul in care il percepe pe domnitorul roman caracterizandu-l ca fiind las, innebunit de frica. Acest fapt este sustinut de prezenta celor doua epitete cromatice :"negru pamant"si "galben-pierit". Acestea sugereaza teama comandantului turc. "Negru pamant"este figura de stil folosita in intriga, dand acesteia o nuanta surprinzatoare, accentuand frica pasei. "Galben-pierit"pune in valoare atat usurarea pe care o simte comandantul cand ajunge la corturi, cat si extenuarea si epuizarea acestuia dupa fuga din calea confruntarii cu bravul conducator roman.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Ne dorim ca informațiile furnizate să vă fi fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar pentru acces rapid, adăugați-ne la favorite!